Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Библија Нови завет Бесједа на гори Страдање и васкрсење Христово.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Библија Нови завет Бесједа на гори Страдање и васкрсење Христово."— Транскрипт презентације:

1 Библија Нови завет Бесједа на гори Страдање и васкрсење Христово

2 Нови завет Библија је рано превођена на словенске језике. Први преводи урађени су у време стварања словенске писмености (Ћирило и Методије у 9.веку). На српски језик превели су је Вук Караџић 1847. (Нови завет) и Ђуро Даничић 1869. (Стари завет). Вуков превод Новог завета

3 Нови завет Нови завет је хришћанска Библија. У тим списима тумачи се религија кроз живот и учење Исуса Христа. Исус долази да утврди нови споразум (Савез) између Бога и људи. Син Божји умро је да би свим људима донео опроштај кроз веру у њега. После Христовог васкрсења, следбеници проносе радосну вест о Божјем обећању новога живота у Христу.

4 Бесједа на гори Јеванђеље по Матеју (5. глава) одражава живот прве хришћанске заједнице у Јерусалиму. Описује се Исусова личност. Матејево јеванђеље садржи пет беседа Христових од којих је најчувенија Бесједа на гори. У беседи су садржани Исусов проглас краљевства небеског и његов наук ученицима (апостолима) и народу. Проповед на гори Јеванђеље – радосна вест, благовест о спасењу у име Христа.

5 Бесједа на гори: садржинско - смисаоне целине 1.Увод. (1-2) 2.Блаженства. (3-11) 3.Савети ученицима. (12-16) 4.О закону. (17-20) 5.Моралне норме. (21-47) 6.Поента, порука. (48)

6 Бесједа на гори Прве четири целине: 1. Сврха говора је учење - „учаше их говорећи“. 2. Блаженства ће стећи сиромашни духом, људи чиста духа, кротки, правдољубиви. Речи су упућене онима који пате и страдају, онетреба да охрабре и да буду утеха јер Бог мисли на њих. 3. Исус указује на значај апостола, они су „видјело свјету“. 4. Закон је утврђен и мора се поштовати. Апостоли да поштују законе и по њима уче људе.

7 Бесједа на гори – моралне норме Морални кодекси из беседе: - не убиј; -мири се са супарником; -не чини прељубе; -не куни се никако, ни небом, ни земљом, ни Јерусалимом, ни главом својом; -не бранити се од зла; -који иште, подај му; -љубите непријатеље своје и друге. (Тумачити у контексту времена када су ови текстови настали.)

8 Порука Бесједе: Човек треба да се издигне изнад нискости живота и тиме истакне своје достојанство. „Будите ви дакле савршени, као што је савршен отац ваш небески“ – треба дакле тежити божанском савршенству.

9 Страдање и васкрсење Христово Јеванђеље по Матеју (27. и 28. поглавље) У ову причу о Христовом страдању ушли су мотиви лажне оптужбе, издаје, покајања, искупљења, страдања, достојанства, верности. Страдање Исуса Христа на крсту

10 Елементи сижеа Страдања и васкрсења Христовог 27 глава Исус пред Пилатом. Крај Јуде издајника. Исус и Варвара. Исуса шибају, ругају му се. Распеће и смрт. Исусов погреб. 28 глава Исусов васкрс. Васкрснули се јавља ученицима. Заповест о крштавању свих народа.

11 Рембрант, Скидање са крста Каравађо, Полагање Христа у гроб

12 Питања и задаци: Какав је однос Понтија Пилата према Исусу? Ко лажно, и због чега, оптужује Исуса? Каква је судбина Јуде Искариотског, Христовог ученика који је издао учитеља за 30 сребрњака? Због чега Пилат није ослободио Исуса иако је знао да је невин? Издвој све драмске елементе у причи о Христовој осуди, Голготи, распећу и васкрсењу. Објасни због чега су последњи дани Богочовека, који је понео тежак терет свих грехова људи, представљени тако драматично.

13 Питања и задаци: Разапети Исус није остао на тим мукама. На који начин му се подсмева и руга окупљена руља, војници, главари? Кад се у њиховом односу јавља страхпоштовање? У причи се јављају две Марије. Ко су оне? Запази како је описан анђео који најављује Христово васкрсење. Шта је у том опису страшно, а шта величанствено? Објасни симболику васкрсења. Размисли о свевремености библијских порука. Наведи их својим речима.

14 Хвала на пажњи! МитА


Скинути ppt "Библија Нови завет Бесједа на гори Страдање и васкрсење Христово."

Сличне презентације


Реклама од Google